Van reactievoetbal naar “standing army”

Tijdens het afgelopen WK voetbal lanceerde trainer Louis van Gaal de term “reactievoetbal”. In plaats van het vertrouwde systeem met een degelijk opbouwde aanval werd nu vooral gereageerd op ontstane ruimtes met snelle aanvallen. Nu ben ik geen voetbalexpert, maar ik zag wel een link met biologische bestrijding. Dat lijkt soms een beetje op reactievoetbal. Plagen kunnen ineens de kop op steken en dan moet er snel gereageerd worden met een maatregel om ze te bestrijden. Lange tijd is dit ook goed gegaan door inzet van snel werkende pesticiden, maar eenzelfde benadering met natuurlijke vijanden leidt vaak tot teleurstellingen. Er is vaak tijd nodig om een populatie op te bouwen voordat de plaag bestreden wordt. Tijd dus voor een degelijke opgebouwde aanval, het 4-3-3 systeem zou je kunnen zeggen (gaat natuurlijk niet helemaal op die vergelijking…). Voor plaagbestrijding betekent dit dat je veel meer preventieve maatregelen neemt om planten weerbaar te maken. Het “leger” van natuurlijke vijanden moet klaar staan om opkomende plagen op te vangen en te bestrijden. De term “standing army” geeft dit in een klap snel en duidelijk weer en begint al een bekend begrip te worden in de glastuinbouw. Recent heb ik met een aantal andere onderzoekers alle mogelijke manieren om natuurlijke vijanden in stand te houden op een rij gezet. Samengevat geven we 12 mogelijkheden:

1) gebruik van planten met nectar en stuifmeel
2) food sprays: verblazen van alternatief voedsel
3) alternatieve prooien via bankerplanten of toplagen
4) openkweeksystemen
5) pest-in-first
6) gemende diëten voor generalisten
7) materialen of planten om eileg te faciliteren
7) biodiversiteit in en rondom kassen
8) veredeling op eigenschappen die gunstig zijn voor natuurlijke vijanden
9) inzet van geuren
10) vermijden van schadelijke neveneffecten van pesticiden
11) optimaliseren van kasklimaat en licht
12) beperken van negatieve interacties tussen bestrijders

Voor de geïnteresseerde: het is te downloaden via deze link: http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs10526-014-9579-6#

Deze publicatie laat hopelijk zien dat er veel mogelijk is de om de vestiging en vermeerdering van natuurlijke vijanden in gewassen te verbeteren. Een voorbeeld is het aanbieden van Crambe hispanica, een bloeiende plant die zweefvliegen van nectar voorzien.

Toepassing van Crambe hispanica in een biologische teelt van paprika

Toepassing van Crambe hispanica in een biologische teelt van paprika

Een ander voorbeeld is het verblazen van Artemiacysten (wintereitjes van de pekelkreeft), een voedselbron voor Macrolophus.

Artemia-cysten op tomatenblad als voer voor de roofwants Macrolophus

Artemia-cysten op tomatenblad als voer voor de roofwants Macrolophus

In dit artikel doen we een aantal aanbevelingen voor verder onderzoek, bijvoorbeeld het ontwikkelen van alternatief voedsel dat specifiek natuurlijke vijanden ondersteunt en niet de plagen, of het gerichter zoeken naar natuurlijke vijanden die beter zijn aangepast aan het teeltgewas. Hopelijk zal er meer ruimte komen voor dit soort onderzoek dat, vooral in de sierteelt, kan leiden tot betere biologische bestrijdingssystemen. De term “standing army” moeten we overigens niet verwarren met de inzet van insecten in oorlogsvoering. De Amerikaan Jeffrey Lockwood heeft daar recent in zijn artikel “Insects as Weapons of War, Terror and Torture” over geschreven (Annual Review of Entomology, 2012). Verrassend hoe lang insecten door de eeuwen heen al zijn ingezet in oorlogsvoering. Maar in ons geval gaat het dus om een goede strijd: natuurlijke vijanden tegen plaaginsecten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s