Verborgen soorten

Het valt niet altijd mee om insecten en mijten goed te identificeren. In de loop der tijd zijn er veel fouten gemaakt. Dezelfde soorten hebben soms meerdere namen gekregen, of wat als één soort was bestempeld bleek ineens uit meerder soorten te bestaan. Taxonomen komen regelmatig met voorstellen voor nieuwe naamgeving of een herindeling van groepen. Ook de natuurlijke vijanden die we in kassen gebruiken ontsnappen niet aan deze verwarring. Namen die al jaren zijn ingeburgerd worden ineens anders benoemd. Enkele voorbeelden:
De Macrolophus die we in tomaat inzetten is lang benoemd als Macrolophus caliginosus, maar dit bleek al die tijd Macrolophus pygmaeus te zijn. De echte Macrolophus caliginosus heet nu Macrolophus melanotoma en die vestigt zich helemaal niet in tomaat.

De roofwants Macrolophus pygmaeus

De roofwants Macrolophus pygmaeus


Bij de roofmijten zijn vooral op genus niveau wijzigingen doorgevoerd. Wat vroeger allemaal Amblyseius was, heeft nu andere naamgeving gekregen. De aloude bekende Amblyseius cucumeris heet nu Neoseiulus cucumeris en Amblyseius degenerans heet nu Iphiseius degenerans en Amblyseius limonicus ging naar Typhlodromalus limonicus en weer naar Amblydromalus limonicus. Amblyseius swirskii ging naar Typhlodromips swirskii en nu weer terug naar Amblyseius swirskii. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De bodemroofmijt Hypoaspis miles heet nu Stratiolaelaps scimitus en de roofkever Atheta coriariae is herbenoemd als Dalotia coriaria.
Wat een geneuzel zal je misschien denken, maar toch is het heel relevant te weten met welke soorten we precies werken. Bij gaasvliegen zijn taxonomen erachter gekomen dat de groene gaasvlieg, die altijd wordt benoemd als Chrysoperla carnea, eigenlijk een heel soortencomplex is van verschillende verborgen soorten. Op uiterlijke kenmerken (morfologisch) zijn deze nauwelijks te onderscheiden, maar de ondersoorten willen niet paren met elkaar.
De gaasvlieg Chrysoperla lucasina

De gaasvlieg Chrysoperla lucasina


Gaasvliegen communiceren met elkaar voordat de paring plaatsvindt via een baltslied met geluidstrillingen. Een soort liefdeslied dus. Het mannetje begint met een lied en het vrouwtje beantwoordt met eenzelfde signaal. Pas daarna gaan ze paren. De bioloog en taxonoom Charles Henry (University of Connecticut, USA) heeft het voor elkaar gekregen deze liedjes te registreren en op basis daarvan verschillende “verborgen” soorten te identificeren. In de figuur hieronder zijn de vibraties van de soorten Chrysoperla carnea s.str. en Chrysoperla lucasina visueel weergegeven.
songs lucasina and carnea
De bijbehorende geluiden (gaasvliegliefdesliedjes) zijn verder te bewonderen op de website van Charles Henry.
We komen er steeds meer achter dat deze verborgen soorten ook verschillen in gedrag, temperatuurgevoeligheid en effectiviteit als biologische bestrijder. Zo vonden we dat de soort C. lucasina de citruswolluis beter bestrijdt dan de standaard soort C. carnea s.str. De larven van de C. carnea s.str. gaan snel dood wanneer ze wolluislarven krijgen voorgeschoteld, terwijl C. lucasina zich redelijk goed op wolluis kan ontwikkelen. Relevant dus, die herkenning van ondersoorten. Helaas lopen er wereldwijd steeds minder taxonomen rond, maar dit geeft wel aan hoe belangrijk hun werk is voor de biologische bestrijding.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s