Het nut en onnut van roofvliegen

In kasteelten komen soms spontaan enorme populaties roofvliegen voor. Vangplaten kunnen binnen mum van tijd vol zitten met deze vliegen (zie foto). Het gaat daar bijna altijd om de soort Coenosia attenuata. De volwassen vliegen vangen op spectaculaire wijze vliegende insecten uit de lucht om ze vervolgens op een stil plekje op te peuzelen. Ze zitten op een of andere manier graag op materialen met een witte ondergrond (zie foto).

vangplaat met roofvliegen

vangplaat met roofvliegen

Coenosia attenuata met prooi

Coenosia attenuata met prooi


Veel chrysantentelers meldden dat de bestrijding van de californische trips beter gaat wanneer er ook veel roofvliegen aanwezig zijn. Maar of de roofvliegen daar de oorzaak van zijn is de vraag. Tripsen zijn vaak geen actieve vliegers en aangezien roofvliegen op beweging reageren is het niet waarschijnlijk dat ze veel volwassen tripsen vangen. Bovendien is de trips een relatief kleine prooi die waarschijnlijk moeilijk in de lucht te vangen is. In onze proeven bij Wageningen UR Glastuinbouw konden we dan ook geen effect van volwassen roofvliegen op trips aantonen. Wat wel zou kunnen is dat de larven in de bodem zich voeden met tripspoppen. In dit filmpje is te zien dat dat mogelijk is, maar waarschijnlijk hebben ze een sterke voorkeur voor de dikke sappige larven van rouwmuggen, zoals in dit tweede filmpje is te zien.
Dus waarschijnlijk zijn roofvliegen van weinig nut voor de bestrijding van trips. Ze kunnen zelfs cosmetische schade geven aan bloemen door hun uitwerpselen (zie foto).
roofvliegenpoep op chrysant

roofvliegenpoep op chrysant


Een mogelijke verklaring voor de betere tripsbestrijding is dat meer roofvliegen een indicatie zijn voor een rijk bodemleven met veel rouwmuggen, maar ook met veel andere predatoren die trips vreten zoals bodemroofmijten en kortschildkevers. Voor grotere plaagorganismen kunnen roofvliegen wel nuttig zijn, bijvoorbeeld voor de bestrijding van schadelijke varenrouwmuggen, mineervliegen of wittevliegen. Maar ja, het blijkt dat de roofvliegen niet bepaald selectief zijn bij het vangen van prooien in de lucht. Zo melden biologische telers dat ze ook sluipwespen van bladluizen boven bankerplanten wegvangen. Dus het nut of onnut van roofvliegen hangt maar net af van de context waarbinnen ze voorkomen. Hoe dan ook, het blijven prachtige beesten om naar te kijken.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het nut en onnut van roofvliegen

  1. Steven Voet zegt:

    Een paar jaar geleden zag ik bij een EKO tuinder dat veel Diglyphus en de Dacnusa door roofvliegen werden gevangen in de tomaten. De Mineervlieg werd ook gevangen maar in mindere mate. Het duurde dan ook best lang voordat de Mineervlieg onder kontrole kwam. De roofvliegen hadden een duidelijke voorkeur voor de tragere sluipwespen t.o.v. de snellere Mineervliegen.

    Steven Voet
    specialist gewasbescherming
    Horticoop b.v.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s